Fietsen

Fietsen op of rond de Voie Verte

De Voie Verte (het Groene Spoor) is een fietspad dat van noord naar zuid door Saône-et-Loire (71), Zuid-Bourgondië loopt. De "regering" van Saône-et-Loire heeft het voormalige spoorwegtracé tussen Chalon-sur-Saône en Mâcon laten asfalteren, en de voormalige stations om laten bouwen tot service stations.

Dit concept heeft veel succes. De oorspronkelijke 70 km fietspaden zijn inmiddels uitgebreid tot een netwerk van fietspaden met een lengte van 320 km, met 28 extra circuits met een totale lengte van ca. 730 km. De paden lopen niet alleen over oude spoorlijnen, ook jaagpaden langs kanalen werden omgebouwd, en er zijn ook fietspaden speciaal aangelegd als verbindingsweg tussen de diverse netwerken.

De circuits  beginnen en eindigen allemaal op de Voie Verte en zijn bewegwijzerd. Elk circuit heeft een moeilijkheidsgraad, variërend van 1  tot 4. Op een aantal plaatsen, zoals op de voormalige stations van Cluny en Saint-Gengoux-le-National, bij het Office de Tourisme in Saint-Gengoux-le-National en bij de Camping "Le Hameau des Champs" in Cormatin zijn fietsen te huur. In ons huis zijn fietsen beschikbaar.

Voor de langeafstandsfietsers zijn er de boeken “Onbegrensd fietsen van Amsterdam naar Barcelona”, waarbij deel 1 eindigt en deel 2 begint in Cluny.

En tenslotte worden er van het vroege voorjaar tot in de herfst in bijna elk dorp  randonnées georganiseerd. Dat zijn uitgezette tochten voor VTT's (mountainbikes), waarbij de route doorgaans met pijlen in diverse kleuren op de grond wordt aangeduid. Deze tochten variëren in lengte, van 30 tot 50 km.

Andere opties zijn om een Tour de Bourgogne te fietsen van ca. 600 km of zelf een eigen route uit te zetten.