Lyon

In het département Rhône ligt, daar waar Rhône en Saône samen komen, de grote stad Lyon. Lyon was ooit het centrum van de zijde-industrie in Europa. De wijk La Croix-Rousse was het oude centrum van deze industrie, waar de arbeiders (Canuts) die in de weverijen werkten woonden. In Vieux Lyon, de oude wijk van de stad, vindt men de zogenaamde traboules. Deze sluipdoor-kruipdoor gangetjes tussen, maar ook dwars door huizenblokken heen zijn zeker een dagtocht waard. De lappen zijde konden op die manier droog van weverij of ververij naar pakhuis worden getransporteerd. De bezoeker kan zich makkelijk een ochtend bezig houden met het vinden en het doorkruisen van deze "geheime" doorgangen: waar je uiteindelijk terecht komt is elke keer weer een verrassing!

 

Wie zich eens een dagje in Parijs wil wanen en wil winkelen kan in het Presqu'île (het Schiereiland), het negentiende-eeuwse zakencentrum van Lyon, zijn hart ophalen. De Rue de la République huisvest een groot aantal typisch Franse warenhuizen. In dezelfde wijk ligt het Musée des Beaux Arts, dat naast een uitgelezen collectie schilderijen uit alle delen van Europa ook een prestigieuze collectie van 35 beroemde impressionistische en moderne schilderijen bezit.

 

Ook mag een bezoek aan de Fourvière heuvel, bereikbaar via een stelsel trappen of met een finuculaire niet worden overgeslagen. De heuvel geeft een prachtig uitzicht over Lyon, en huisvest naast de basiliek een aantal Romeinse monumenten waaronder een groot en nog in gebruik zijnd amfitheater uit de tijd dat Lyon nog Lugdunum heette. Lyon staat tenslotte ook bekend om zijn muurschilderingen. Op een aantal plaatsen in de stad zijn op de blinde muren van flatgebouwen muurschilderingen aangebracht die de hele wand beslaan. Sommige van deze schilderingen zijn meer dan levensecht!