Taizé

Introfilm over leven in Taizé

Leven in Taizé. http://vimeo.com/53988156
Huis Ameugny voor bezoekers Taizé

Op 10 minuten loopafstand van Ameugny ligt het dorpje Taizé. Drie keer per dag komt alles op de heuvel van Taizé tot stilstand: het werk, de bijbelstudies en de groepsgesprekken. De klokken roepen op tot het gebed in de kerk. Honderden, soms duizenden jongeren uit 75 landen ter wereld bidden en zingen dan met de broeders van Taizé. Tentenkampen, chalets en slaapblokken nemen bezit van een immens terrein bovenop de heuvel in het oude dorp. 

 

De kloosterorde is in 1940 gesticht door frère Roger met katholieke en protestantse broeders uit twintig landen. Nu telt de gemeenschap van Taizé een honderdtal broeders uit meer dan vijfentwintig landen en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een bedevaartsoord voor voornamelijk jongeren uit de gehele wereld op zoek naar de zin voor hun leven, een periode van rust, soberheid en bezinning.

 

Elke week (maar vooral in de zomer en rond Pasen) komen duizenden jongeren uit heel Europa naar Taizé voor een meestal kortere (één week) of soms langere periode van ontmoeting en bezinning. Elke dag geven de broeders van de gemeenschap Bijbelinleidingen. Drie maal per dag komen de broeders met alle bezoekers bijeen voor het gemeenschappelijk gebed in de Verzoeningskerk, met veel zingen en een lange tijd van stilte. In de momenten tussen deze diensten is er tijd voor bezinning, discussie, gebed en stilte, al dan niet in een groepje van jongeren met verschillende nationaliteiten. Op veel plaatsen in België en Nederland worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd in de stijl van de gemeenschap van Taizé.

 

Kenmerkend voor de gemeenschap zijn de liederen die in de gebedsvieringen gebruikt worden. Het zijn korte liederen die gewoonlijk vele malen achter elkaar gezongen worden.


In het kleine kerkje, dat op het terrein van Taizé staat, kunnen gelovigen de hele dag terecht voor een overdenking. Naast het kerkje liggen de broeders en zusters die in Taizé zijn overleden.